Adria Home Business Blog
Adria Home Business Facebook oldal
Adria Home Business Twitter oldal
Adria Home Business Google+ oldal


Horvátországi ingatlan | Eladó ingatlan Horvátország | Horvátország eladó ingatlanok
Horvát ingatlan | Adria ingatlanok | Horvátországi ingatlanok | Adria időjárás | Horvátországi időjárás

Visszahívást kérek


E-mail küldés

Partnerek

Eladó, kiadó ingatlanok, szálláshelyek Balaton és környékén

Balatonfüredi Ingatlan
Balatonfüredi Ingatlan A horvátországi szállásajánlatok specialistája VillaAlexa.com

Időjárás

Kvarner öböl

 A kvarneri térség éghajlatának, növényzetének, sokszínű tengermelléki, hegyvidéki és szigeti területeinek, építészetének és kultúrájának változatossága okán már mint egy 160 éve műveli a turizmust. Itt teleltek és nyaraltak a Habsburg dinasztia tagjai, s az ő nevükhöz fűződik az olyan exkluzív üdülőhelyek létrejötte is, mint Abbázia, ahol Villa Angiolina néven 1844-ben megépült az első nyári rezidencia. Az Adria keleti partján elsőként a Hotel Kvarner nyitotta meg kapuit 1884 márciusában. Mali Lošinjba 1885-ben érkezett meg az első turista, dr. Conrad Clar, a neves osztrák orvos személyében. A doktor beteg fiát is magával vitte, aki meggyógyult, s ettől fogva Lošinjt kiemelt klimatikus gyógyhelyként tartották számon. Míg Ferenc József Abbázia szerelmese volt, testvére Crikvenicát preferálta, ahol 1888-ban alakították ki az első fürdőhelyet, majd később szállodát is építettek.


Kvarner első lakói a liburnok voltak, akik itt alapozták meg kereskedelmi kapcsolataikat és befolyásukat. A területre a legnagyobb befolyással a görög hajósok és a rómaiak voltak. A rómaiak erőteljes hatásáról megannyi kulturális emlék és történelmi műemlékek regél a mai napig, míg a horvátok ezen területeken volt múltjáról a horvát írásbeliség egyik legfontosabb emlékének tartott Baškai kőtábla tanúskodik, amely 1100-ből ered. Ez a korai horvát írásbeliség egyik legbecsesebb emléke. A kőtáblát a Krk szigetén, a Baška melletti Jurandvorban lévő Szt. Luca-templomban találták a 19. század közepén. A táblába vésett írásmód a régebbi, kerekded betűformákból a szögletesebb betűformákra váltó átmeneti időszakból datálható.

 

Kvarner városai:

 

Senj
Senj az Adria északi részének egyik legrégebbi városa, melyet még a rómaiak előtti időkben alapítottak. Görög és római földrajztudósok és történészek műveiben is felbukkan. Neve a Senia avagy Sen illír nyelvű szóból ered, melynek jelentése régi település. A mai Senj egy középkori város formáját idézi.

Senj a történelem, a püspökség, a glagolica, a nyomdászat és a költészet városa. A senji bóra volt a város első lakója. A város felett magasodó Nehaj-erőd egy része a város patrónusának nevét viselő Szt. György kis templom alapjaira épült. A Nehaj-erőd Ivan Lenković, a horvát Hatarőrvidék kapitányának és tábornokának a felügyelete alatt épült 1558-ban, s a legnagyobb adriai erődépítmény. A Nehaj-erőd és a bátor uszkókok az idegen hatalmak elleni ellenállás és a szabadságvágy jelképei. Senj városának a története, a glagolita írásmód használata a senji püspökségen és a senji írók nagyban hozzájárultak a horvátok történelméhez, a horvát irodalmi nyelvhez és a horvát nemzethez. Senj a legnagyobb és legrégebbi adriai nyári karnevál helyszíne, ezen felül a farsangolás hagyománya is jellemzi, melyen álarcok mögé bújva iróniával szemléltetik a senji emberek mindennapi gondjait.

 

Novi Vinodolski
Vára a középkorban a Frangepánok Vallis vinearia termékeny szőlőtermő völgyében fekvő megerődített székhelyekét szolgált, s 1288-ben itt hozták meg a horvát középkori szokásjog egyik legfontosabb iratának számító nevezetes Vinodoli Törvényeket. Novi Vinodolskit a fehér homlokzatú és piros tetejű házak jellemzik, melyek a tenger szintjétől a dombon emelkedő templomig és toronyig kúsznak fel, ily módon uralva a városka látképét. A helyiek vendégszeretete, a kristálytiszta tenger, az ipari szennyeződéstől mentes város és környéke, a vadászatra is alkalmas, közvetlenül a hátországában magasan lévő erdei, sport-szabadidős létesítményei, kristálytiszta tengervize, valamint kulturális-szórakoztató programjai, melyek közül kiemelendő a híres Nemzetközi Nyári Karnevál, biztosítanak feledhetetlen nyaralást.

 

 

Dramalj
Kellemes fürdőhelyei és gazdag sport-szabadidős lehetőségei révén Dramalj különösképpen a kisgyerekes családok és az aktív pihenés szerelmei számára vonzó úticél, illetve a naturisták körében is közkedvelt, mivel az érintetlen természeti környezetben található partszakaszának egyik része naturista paradicsomként ismert. Itt a nyugalomra vágyó fürdőzők, illetve az akcióra áhítozó szörfdeszkások, vitorlázók, és vízisíelők egyaránt jól érezhetik magukat.

 

Jadranovo
Jadranovo a pihentető nyaralásokra termett eszményi üdülőhely, amely gyönyörű tájaival, érintetlen természeti környezetével, számos kis öblével és eldugott, romantikus természetes fürdőhelyeivel nyűgöz le. Szép tengerparti sétánya és az erdei ösvények hálózata eszményiek a sétához és a felfrissüléshez.
Csatolt galériák:

kép